От днес повече от 3300 работници от 70 компании във Великобритания

...
От днес повече от 3300 работници от 70 компании във Великобритания
Коментари Харесай

Великобритания тества четиридневна работна седмица

От през днешния ден повече от 3300 служащи от 70 компании във Англия ще тестват в продължене на шест месеца четиридневна работна седмица, като през това време ще получават цялостното си възнаграждение, предава в. ``Гаридън``. Това е най-големият сходен план в света. Организиран е от 4 Day Week Global в партньорство с мозъчния концерн Autonomy, акцията 4 Day Week и откриватели от университета в Кеймбридж, Оксфордския университет и Бостънския университет.

Проектът се основава на модела 100:80:100 – 100% възнаграждение за 80% от времето в подмяна на ангажимент за поддържане на 100% продуктивност. Изследователи ще измерват въздействието на четиридневната работна седмица върху продуктивността и благосъстоянието на служащите, както и въздействието върху околната среда и равенството сред половете.

Джулиет Шор, професор по социология в Бостънския университет и водещ откривател на плана, го разказва като ``исторически процес``. ``Ще проучваме по какъв начин чиновниците реагират на спомагателен почивен ден във връзка с работния развой, удовлетвореността от работата и живота, здравето, съня и доста други аспекти``, споделя тя. ``Четиридневната седмица нормално се смята за политика с троен дял – подкрепяне на чиновниците, фирмите и климата ", добавя Шор.

 

Опити с четиридневна работна седмица ще стартират по-късно тази година в Испания и Шотландия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР